Skip to content

Verloren was methode

Verloren was gieten

  • Geschikte gietmethode voor kleine tot grote series.
  • Product gewicht van 10 gram tot 50 kilogram.
  • Uitermate goede oppervlaktekwaliteit (Ra 1.6 tot 3.2 μm).
  • Geschikt voor complexe vormen, waar bijvoorbeeld geen rekening met lossingshoeken hoeft te worden gehouden.

Verloren was gieten is een gietproces dat gebruikt wordt voor onderdelen met een klein formaat en waarbij hoge nauwkeurigheid gevraagd wordt. Het is een productieproces dat grote vrijheid geeft in het ontwerpen van complexe vormen, waar bijvoorbeeld geen rekening gehouden hoeft te worden met lossingshoeken. Voor verloren was gieten wordt een aluminium matrijs gemaakt, waardoor de matrijskosten relatief laag liggen ten opzichte van andere gietmethodes. Het proces is geschikt voor de meeste metalen met smeltpunten tot rond de 2200 °C. Het meest gebruikte materiaal voor verloren was gieten is roestvast staal (RVS).

Hoe ziet het gietproces eruit?

Het gietproces begint met het maken van wassen modellen van het te gieten product. Deze wassen modellen worden vervaardigd door het gieten van hete was in de aluminium matrijs. Vervolgens worden deze wassen modellen op een vertakte ‘gietboom’ met voedings- en poortsystemen geassembleerd. Hoe kleiner het gewenste product, hoe meer wassen modellen er op de gietboom geassembleerd kunnen worden. De gietboom wordt ondergedompeld in een vuurvaste, keramische laag en gedurende een aantal uren gedroogd. Dit proces wordt meestal een aantal keer herhaald tot er meerdere lagen zijn bereikt, ook wel een keramische schaal genoemd.

De wassen gietboom wordt vervolgens uit de keramische schaal weggesmolten. De keramische schaal wordt dan in een oven gebakken, voordat het gesmolten metaal in de gietboom wordt gegoten. Verschillende methodieken, zoals luchtdruk, centrifugale druk of een vacuüm kunnen worden toegepast om de gietboom bij complexe vormen volledig te vullen. De keramische schaal wordt vervolgens stukgebroken om de gietstukken te kunnen verwijderen.